U kunt uw klacht indienen via het online klachtenformulier. U ontvangt direct een ontvangstbevestiging. Na ontvangst van uw klacht zal beoordeeld worden of deze ontvankelijk is of niet. Nadat u uw klacht heeft ingediend, overlegt de secretaris met de voorzitter over de ontvankelijkheid.
Uw klacht wordt altijd door de secretaris doorgestuurd naar de desbetreffende corporatie om hen de kans te geven uw klacht op te lossen. De Klachtencommissie mag geen klacht in behandeling nemen die nog niet de interne klachtenprocedure van desbetreffende corporatie doorlopen heeft.
Nadat uw klacht de interne klachtenprocedure doorlopen heeft en er geen oplossing naar tevredenheid is gevonden, plant de secretaris een hoorzitting in om uw klacht te behandelen. Zowel de corporatie als u worden voor de zitting uitgenodigd. Beide partijen mogen op de zitting hun standpunt toelichten en de commissie stelt vragen om een goed beeld van de situatie te krijgen. In uitzonderingsgevallen legt de commissie een huisbezoek af of schakelt zij een externe deskundige in. Als de commissie een goed beeld heeft gekregen van de klacht wordt binnen twee tot drie weken een advies aan de corporatie opgesteld. Dit advies wordt samen met het verslag van de hoorzitting aan zowel de corporatie als aan u toegestuurd.
Na de hoorzitting kan er niet meer gecorrespondeerd worden.
Het bestuur van de corporatie laat zowel u als de Klachtencommissie binnen één maand nadat het advies is afgegeven weten welke beslissing het neemt naar aanleiding van het advies. Als het bestuur afwijkt van het advies, dan moet het hiervoor een motivatie geven. Mocht u zich niet kunnen vinden in het door de Commissie afgegeven advies of in de wijze waarop de corporatie het advies uitvoert, dan kunt u terecht bij de Huurcommissie of de kantonrechter om bezwaar te maken. Als u zich niet kunt vinden in de wijze waarop de Klachtencommissie haar werk doet, dan kunt u een klacht indienen bij de Commissie Governancecode Woningcorporaties.